ma.gurustroykix.ru

Бетонски Подготовка: процентот и пресметки

Бетон - тоа е еден од клучните елементи на многу објекти на модерна градба. Тој е во многу начини посебен вештачки камен, кој е направен од вода, одреден бренд на цемент, различни полначи како што се песок, чакал и други работи.

За да се обезбеди соодветен квалитет неопходно да се почитуваат одредени правила и пропорции. Тоа е од овој и зависи од долготрајност и издржливост на објекти. Составот на мешавината, квалитетот на нејзините компоненти, точниот сооднос, тампонирање, мобилност и дозирање во голема мера да даде конкретни токму оние карактеристики кои се потребни.

За подготовка на бетон со рацете, компонента тек се утврдува врз основа на потребните квалитети за смесата и апликации:

 • Песок - е, се разбира, тежината на неговиот обем, грубоста, се бара влага, присуство на нечистотии или органски супстанции глина;
 • За чакал - маса voidage, издржливост и влажноста на воздухот, присуството бодликава зрна, степенот на контаминација;
 • Цемент - тежина и бренд за време на неговото поставување и активности;
 • За сите мешавини - дека најголемиот дел густина и цврстина, отпорност на вода и вода поделба.

Подготовка на бетон

подготовка на бетон пропорции

конкретни микс

Со цел да се подготви високо квалитетен бетон треба да бидат свесни за карактеристики на сите компоненти. Тој игра важна улога цемент бренд. На пример, за да се добие одредена бетон цемент одреден бренд на цемент е потребно да се 30кг, 90 килограми и 150 килограми од кршен камен, песок. Во овој случај, процентот на своја страна 1 * 3 * 5.

Количината на вода за месење смесата е изразена во делови (во однос на тежина на цемент), односно, 15 л вода се изразени како вода сооднос-цемент, која е еднаква на 0.5.

Пропорциите на конкретни микс, и составот е силно зависна од видот на бетон, кои можат да бидат:

 • Еден груб бетон, се состои од цемент, вода и собира доволно голем. Улогата на агрегати изврши шут и чакал, ceramite згура пемза, имаат гориво и котел згура;
 • Неколку видови на лесен бетон, како што се прошири глина, пемза бетон, гареж. Тие може да се користат како полнители пепел, изгорени рок, како и металуршки slags, камен во прав, глина.

Одредување на конкретни пропорции

Прво, мора да се утврди составот, која бара подготовка на бетон. Процентуалната застапеност може да се разликуваат во голема мера, во зависност од денот на приемот на потребните брендови:

 • Бетонски бренд 400-500 (стрес-армирано) бара: користење на цемент со стапка на проток од 600 килограми во 480-530;
 • Засилени марки на 300 - цемент бренд 500-600 по стапка од 380 kilogramm- бетон одделение 200 - цемент марка 400 по стапка од 310-380 kilogramm- во конкретни одделение 150 - 300-400 цемент со брзина од 225 килограми.

Тоа е, исто така, различни и количината на вода за мешавина:

 • Бетон 100 - вода сооднос-цемент е 0,68-200 бренд на цемент и 0,8 м цемент 300;
 • Бетон 150 - водоцементен сооднос од 0.5 (цемент 200 М), 0.75 M цемент 600;
 • Бетон 200-,35 (цемент 200) за да се 0.66 (M600 цемент);
 • Бетон 300 - од 0.28 до 0.54 (марка цемент од M250 да M600)

Потоа се утврди износот на чакал и песок за иднината на конкретни микс. За да се добие оваа вредност мора да се одземе од обемот на конкретни обемот на цемент и вода.

Ова зема во предвид, песок и чакал, има различни димензии:

 • Крупен песок за мешавина - MK големина модул 2,4-3,5;
 • Медиум - 2.4 - 3,5 Мк;
 • Мали - 2,5 - 1,9 Мк;
 • Тенка - 1,2 микрони.

Сега можеме да продолжиме со пресметката на пропорциите. Подготовка на одреден квалитет бетон ќе се сместат проценти
Тогаш ние се пресмета саканиот формула за волумен на чакал и песок:

 • На апсолутен износ е еднаков на производот од вкупниот волумен на целата смеса и процентот на песок, поделено со сто.
 • потрошувачката на спојници се пресметува со множење на неговиот волумен со густина.

Исто така е важно и потребно класа бетон. Односите помеѓу ознаката и конкретни класи се:

 • Бетонски M800 - класа B60;
 • Бетонски M700 - класа B55;
 • Бетонски M600 - класа B50;
 • Бетонски M550 - B45 класа, итн

Пример пресметки за конкретни пропорции

Да го разгледаме примерот на пресметување право пропорционално. Подготовка одделение бетон 200, кои ќе имаат мобилност еднаква на пет сантиметри. За оваа цел, големина на честички од кршен камен четириесет милиметри, коефициент на водоцементен ќе биде 0.57, густината на песок - 2,63 грама на кубен сантиметар, густината на цемент - 3,1 грама на кубен сантиметар, тежината на урнатините - 2,6 килограми по литар.

Ние се пресмета потрошувачка на цемент:

потрошувачката на цемент ќе биде еднаква на стапката на проток на вода поделено со разликата помеѓу водата и цемент трошоци. Ние се најде на потребните податоци, врз основа на бројките претходно споменати. Постојат цемент тек ќе биде еднаква на 325 килограми за една коцка конкретни микс.

Следно, се пресмета апсолутната количини на чакал и песок се користат:

На обемот на полнење = (325 / 3.1 + 185) * 1000 = 710 литри.

волумен песок е 290 литри, за шут - 420 литри.

Сега тоа е можно да се утврди на трошоци за чакал и песок посебно: урнатините - 1.092 килограми песок - 763 кг.

Пресметајте го соодносот на различните компоненти во бетон:

 • Цемент - 325kg, вода -185l, шут - 1092kg, песок - 763kg. Тоа е, густината на најголемиот дел ќе биде 2363kilogramma една коцка.
 • Бетонски Состав: цемент - 325: 325 = 1, песок - 763: 325 = 2,3, макадам - ​​1092: 325 = 3.4. Тоа е, процентот на бетон марка 200 ќе биде 1: 2,3: 3,4.

Слична пресметка може да се направи за различна марка на бетон.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Бетон пропорцииБетон пропорции
Се користат во градежништвото и материјали потрошувачка по 1м3 од бетонСе користат во градежништвото и материјали потрошувачка по 1м3 од бетон
Пресметка на конкретни компонентиПресметка на конкретни компоненти
Составот на бетон M200: колку и што ви требаСоставот на бетон M200: колку и што ви треба
Потрошен материјал за 1 м3 бетон: пресметување на резултатотПотрошен материјал за 1 м3 бетон: пресметување на резултатот
Во она што дел се мешаат песок и цементВо она што дел се мешаат песок и цемент
Односот на цемент и песок во бетон подготовкаОдносот на цемент и песок во бетон подготовка
Составот на конкретни услови за развојСоставот на конкретни услови за развој
Како да се подготват своите конкретни?Како да се подготват своите конкретни?
Бетон OPGS: процентот и составотБетон OPGS: процентот и составот
» » » Бетонски Подготовка: процентот и пресметки

ma.gurustroykix.ru
Поправки Изградба Градежни материјали Инструменти Бања Арбор Куќата Врати Камен Камин Канализација Рамка куќи Климата во куќата Ковање Уредување Скали Санитарна инженеринг Заварување и Задна Оранжерии Топлина во домот Тераса Цевки Фенг шуи Финансии Електрична енергија