ma.gurustroykix.ru

Потрошен материјал за 1 м3 бетон: пресметување на резултатот

Бетон - тоа е еден од главните елементи на модерна градба. Е вештачки камен се произведува од вода, цемент, полнила. За да се обезбеди висок квалитет треба внимателно да се утврди материјалната потрошувачка по 1 м3 бетон.

Издржливост и сила на бетонски конструкции е директно зависна од својот состав, квалитетни компоненти, печати мешавина услови на изложеност, мобилност и дози компоненти.

Идентификација на компонентите на "око"

потрошен материјал за 1 м3 бетон

конкретни микс

Како по правило, подготовка на бетон со рацете во потрошувачката на дома од компонентите се дефинира "од око", мерење на количината на лопата или кофа. Но, дури и за таков едноставен начин да се имаат на нивните услови за мешање и додавање на одреден износ на градежни компоненти. Во лабораториски услови тоа е можно да се утврди точната квалитетот карактеристики на одделните елементи на смесата во домот на располагање истите услови само приближна точност:

 • Песок - тежина, волумен, voidage, грубоста, влага, нечистотии глинеста супстанции, органски нечистотии;
 • За чакал - тежина, сила, voidage, содржина на влага и бодликава ламеларна зрна, загадување;
 • За производство на цемент - тежината, почеток и крај на поставеност, нејзините активности;
 • За поголемиот дел од бетонски мешавини - мобилноста, телесната тежина, цврстина, отпорност на вода, вода поделба.

Составот на бетон

Значи, со цел да се утврди точниот проток на материјали за да се коцка на бетон е да се знае карактеристиките на компоненти. Исто така потребно е да се разгледа на бетон кој бренд и она својства да се добие. На тоа зависи од процентот на компонентите на 1м3 на бетон.

На пример, за одредена марка на бетон бараат различни материјали: 30 кг цемент, 90 кг на песок, чакал и педесет килограми. Количината на вода изразена во делови, т.е. Петнаесет литри вода во смесата се евидентираат како односот вода-цемент од 0,5.

Размислете, да почнат конкретни видови и карактеристики на нивниот состав:

 • Macroporous бетон. Се состои од груб агрегат, врзивно средство и вода. Песок во овој формат не е достапен. Филери се користат на повеќето различни: кршен камен, чакал, згура пемза, ceramite, гориво и други отрови;
 • Лесен бетон е поделена на неколку под-видови:
 • Згура, која е составена од клинкер аналози, како и металуршки и гориво згура, изгорени камења, пепел. Воведување на вар во мешавина значително го подобрува квалитетот, исто така е можно за да додадете глина, камен брашно. На кратко, материјали кружат;
 • Експандирана глина бетон, која има голем бетонски блок или пемза (пемза бетонски) како што е за полнење.

Потрошувачка на компоненти: коцка на коцка

Следно, ќе треба да се знае на потрошувачката на цемент и други материјали за еден кубен метар на бетон:

Видео на "Бетон производство врз основа на Портланд цемент regrinding. Дел 3"

 • За едноставни бетонски производи потребни материјали: бетон одделение - 100, 300/400 бренд на цемент е потребно, потрошувачка - 225 kg;
 • За бетонски производи: бетон одделение - 150, 300/400 бренд на цемент е потребно, потрошувачка - 265 кг бетон M200, M400 потрошувачката на цемент - 310/380 kg-M300 бетон, цемент M500 / 600, потрошувачка - 380 кг.

За стрес-армирано веќе се преземени конкретни одделение - 400 или 500, како и бренд на цемент - 600, потрошувачка - 480-530 кг.

Материјал потрошувачка по 1 м3 бетон, исто така, се во голема мера зависи од количината на вода. водоцементен сооднос на коцка со чакал агрегат е како што следува:

Видео на "1C 7.7 ослободување на готови производи, како и одредување на трошоците за Лекција 58"

 • Бетон M100: цемент M200 - односот на 0.68, M250 - сооднос од 0.75, M300 - сооднос од 0,8;
 • Бетон M150: цемент M200 - сооднос 0.5, M250 - M300 0.57 - 0.66, цемент M400 - сооднос 0,7, M500 - M600 0.72 - 0.75;
 • M200 бетон: цемент M200 - односот на 0.35, M250 - 0.43, на M300 - 0.53 M400 - односот на 0.58, на M500 - 0.64, на M600 - 0.66;
 • Бетон M250: цемент M200 - сооднос од 0.25, M250 - M300 0.36 - 0.42 M400 - односот на 0.49, M500 - 0.56 M600 - 0.6;
 • Бетон M300: M250 цемент - M300 0.28 - 0.35 M400 - односот на 0.42, M500 - M600 0.49 - 0.54;
 • Бетон M400: цемент M400 - сооднос од 0.33, M500 - 0.38 M600 - 0.46;

Понатаму, можно е да се продолжи со утврдување на потребниот волумен на 1м3 конкретни чакал и песок (чакал). За да го направите ова, еден кубен метар на бетонот потребно е да се одземе сумата на количини на вода и цемент. Како резултат на тоа, ние се добие износот на волумен на песок и полнила. Во исто време, ние мора да се напомене дека на песок е со различна големина, што влијае на односот на компоненти:

 • Крупен песок - модул потребната големина 2,4-3,5Mk;
 • Средни песок - големината на 2,5-1,9 Mc;
 • Песокот е во ред - големина на честички 2-2,5 Марк;
 • Песокот е многу фини - големина на честички 1,1-1,6Mk;
 • Ситен песок - големина на честички до 1,2 микрони.

Со цел да се утврди точниот проток на материјали за да се коцка на бетон, потребно е да се знае процентот од вкупниот број:

 • Големина 10 mm чакал и содржина на песок од 56%, проток 230 м3;
 • Кршен 15 mm - песок 52% - вода 220 m3;
 • Кршен 20 mm - песок 49% - вода - 200 m3;
 • Мелени 25 mm - песок 46% - вода - 195 m3;
 • Кршен 40 mm - песок 41% - вода - 185 m3;
 • Мелени 50 mm - песок 39% - вода - 177 m3;
 • Мелени 70 mm - песок 35% - вода - 167 m3.

сега може да се пресмета апсолутен волумен на чакал и песок, врз основа на процентот што е прикажано на следнава формула: апсолутен волумен на песок (чакал) е еднаков на производот на обемот на смесата на процентот на песок (чакал), поделени по сто.

Видео на "екструдиран полистирен на фасадата - кошмар"

Потрошувачка на песок и чакал може да се пресметува со множење апсолутна густина на јачината на звукот (прикажана погоре).

Пример за пресметка на материјал за кубен подножјето на бетон:

Еве еден пример за тоа како да се пресмета потрошувачка на материјали за 1 м3 бетон. Треба да добие конкретни марка 200 за мобилноста на пет сантиметри. Кршен камен е со големина од 40 mm, за мешавина од вода сооднос цемент - 0,57, песок - густина 2,63 g / cm3, цемент - густина од 3,1 g / cm3, шут - тежи 2,6 кг / л.

1м3 потрошувачка конкретни материјали

бетон дистрибуција

Вкупна потрошувачка на цемент е дефинирана како што следува: цемент = волумен на проток на вода (стапка на проток на вода / цемент), односно, износот на цемент еднаква на 325 kg. Ние се најде на потребните податоци во табелите.

Следна пресмета апсолутниот износ на песок и чакал: волумен = 1000 (185+ (325: 3.1)) = 710 литри.

Потоа песок волумен: 290 = волумен (710 * 41): 100 литри. И износот на урнатините: 420 литри (сличен на песок).

После тоа, вкупните трошоци се утврдуваат: Песок - 763 kg- на урнатините - 1092 кг.

Потрошувачка по кубни бетон ќе биде: цемент - 325 кг вода - 185 литри, песок - 763 кг, кршен камен - 1092 кг. Волуметриска тежина до 2363 kg / m3.

самиот состав мора да биде изразена во овој начин за даден бетонски мешавини цемент / реката песок / чакал, односно 1 (325: 325) / 2,3 (763: 325) / 3,4 (1092: 325).

Како што видовме маса индекси и за пресметка на материјал за кубен нога на конкретни вештини потребни. Не паника, тоа е време да се земе на парче хартија и калкулатор. Да бидете сигурни дека за да се успее!

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да се пресмета износот на бетон и неговиот составКако да се пресмета износот на бетон и неговиот состав
Се користат во градежништвото и материјали потрошувачка по 1м3 од бетонСе користат во градежништвото и материјали потрошувачка по 1м3 од бетон
Пресметка на конкретни компонентиПресметка на конкретни компоненти
Пресметките за различни конкретни одделение решенијаПресметките за различни конкретни одделение решенија
Основа за куќаОснова за куќа
Мешање на бетон за основање на ракаМешање на бетон за основање на рака
Пресметката на износот на цемент и бетон потрошувачка на кубенПресметката на износот на цемент и бетон потрошувачка на кубен
Како да се пресмета износот на цемент по 1м3 решение?Како да се пресмета износот на цемент по 1м3 решение?
Како да се подготват смеса од бетон?Како да се подготват смеса од бетон?
Пресметка на конкретно решение за основањеПресметка на конкретно решение за основање
» » » Потрошен материјал за 1 м3 бетон: пресметување на резултатот

ma.gurustroykix.ru
Поправки Изградба Градежни материјали Инструменти Бања Арбор Куќата Врати Камен Камин Канализација Рамка куќи Климата во куќата Ковање Уредување Скали Санитарна инженеринг Заварување и Задна Оранжерии Топлина во домот Тераса Цевки Фенг шуи Финансии Електрична енергија