ma.gurustroykix.ru

На пропорции на компоненти за мешање на бетон

Строго придржување кон подготовка на бетон технологија во градилиштето речиси невозможно. Грешки започне веќе во текот на подготовката на компонентите на бетонски мешавини, нивните ефекти може да се неповратни: тоа е уништување на фондацијата, деформација, уништување или па дури и колапс врз основа на неговите дизајни.

Табела на бетон.

Табела на бетон.

Пред замеси цементен малтер за база на објекти, градина патеки, подно греење, треба да биде запознаен со барањата на СП 70.13330.2012 "Поддршка и одржување на браните" Барање 5, барањето 6.

Да ги земе предвид советите "искусни" може и треба да биде, но само во оние случаи каде што тие не се во судир со градежните прописи.

Компоненти конкретно решение

Стандардниот состав на бетон - цемент, песок и чакал (кршен камен).

. Цемент - врзивно средство. Својот бренд смее да ја надмине бара конкретна класа 2 или 3 пати. На пример, Портланд цемент M150 користи за подготовка на бетон M400, M500.

Намалување на износот на портланд цемент - да се намалат трошоците, губење на структурна сила, зголемување на неговата пропустливост, рѓосување на метални елементи засилување. Повреда пропорции нагоре - неоправдано трошоци, изобилство на пукнатини, прекумерно намалување.

Се користи со цел да се спаси "стари", "Стале" портланд цемент предизвикува сериозни дефекти во објекти во кои елиминација "спаси" средства може да не се доволни.

Соодносот на пропорции на материјали за подготовка на бетон.

Соодносот на пропорции на материјали за подготовка на бетон.

Песок - полнење. Идеален - чиста кварцен песок зрна со остри агли. Но, овие песок се многу ретки во природата. Најчесто се користи песок или камен.

Пред мачкам решение песок мора да се кваси:

Видео на "месење пена со влакна (детали) на миксер 100 од FPB SARMAT- Торнадо"

  • сито со мрежа од 10 и 5 mm - отстранување на груб подмножества;
  • сито со мрежа од 1,25 mm, 0,63 mm, 0,315 mm, 0,14 mm - отстранување на мали зрна.

За фондации препорачува средни и крупен песок фракции 2-3,25 мм.

Контаминираната песок мора да се испуштивме на нечистотии глина, тиња.

Чакал, кршен камен - полнење. За мешање на бетон може да се примени кршен камен, чакал следните фракции:

  • 3-10 mm;
  • 10-20 mm;
  • 20-40 mm;
  • 40-70 mm.

Во некои случаи, е дозволено да користат кршен камен или чакал две соседни фракции.

подготовка шема на бетон смеса.

подготовка шема на бетон смеса.

Видеа на тема "Како да Arbolit пропорции opilkobeton"

За да се утврди содржината на филер во карпести тиња и глина честички треба да го пополнат во чаша кварта тегла, додадете вода 3/4 и се тресат енергично. По намирувањето најголемиот слој на тиња и глина чакал може да се утврди нивниот број. Спецификации за процентот на нечистотии во глина камениот пополнувачи за бетон не смее да надмине 3% од вкупниот број.

Во согласност со градежните правила ексципиенси може да биде згура, се прошири глина, пилевина. Да даде конкретни микс користи шарени декоративни својства на гранит, мермер чакал, антрацит, стакло во боја, смачкана керамика.

Мешање на водата треба да биде чист. Во минерални, технички или вода од природни извори може да содржат штетен за конкретни соли и супстанции.

рецепти бетон

Составот на конкретни мешање зависи од целта на неговата подготовка, условите за работа на готовиот дизајн на производот.

Табела 1 Пропорциите на бетон и за фондации објекти и структури.

Вид на агрегатотСостав на бетон со волумен
(Цемент: песок: чакал / кршен камен)
Дадат конкретни m3Потрошувачката на материјали по 1m3бетон
Цемент, kgпесок, m3груб агрегат, m3вода, L
чакал1: 1,4: 3,10.683200.370.88160
кршен камен1: 1.6: 3.10.593600.460.89180
чакал1: 1,7: 3,40.682900.420.83160
кршен камен1: 1.8: 3.30,63280.490.9180
чакал1: 1.9: 3.60.692660.420.8160
кршен камен1: 2,1: 3,50.613000.520.87180
чакал1: 1,3: 2,70.683520.380.8176
кршен камен1: 1.4: 2.70.593960.460.9198
чакал1: 1,4: 3,10.683200.370.83176
кршен камен1: 1,7: 2,90,63600.510.87198
чакал1: 1.6: 3.30.692940.390.81176
кршен камен1: 1,9: 3,10.613300.520,85198
чакал1: 1,2: 2,60.673700.370.81185
кршен камен1: 1.4: 2.50.594140.480.86207
чакал1: 1,4: 2,10.673380.390.82185
кршен камен1: 1.5: 2.80,63760.470.88207
чакал1: 1.6: 3.20.673100.440.82185
кршен камен1: 1.8: 2.90.613450.520.84207

Табела 2 лесни бетони

Имиња на деловиБрој на компонентиГустината на бетон
kg / m3
Марка бетон (шуплив камен)
kg / cm2
експандирана глина со лесен бетон
Цемент, kg
Експандирана глина, m3 (Кг)
Вода, l
250
1.2 (720)
100 ... 150
100050 (30)
Цемент, kg
Експандирана глина дел. 0 ... 5 mm, m3 (Кг)
Експандирана глина дел. 5 ... 15 mm, m3 (Кг) Вода, литри
220
0.65 (390)
0,6 (330)
90 ... 130
95090 (30)
згура бетон
Цемент, kg
Гранулирана згура., М3 (Кг)
Вода, l
200
1.3 (720)
90 ... 130
95075 (45)
Цемент, kg
Гранулирана згура., М3 (Кг)
Кварцен песок., М3 (Кг)
Вода, l
200
0,9 (500)
0.32 (540)
90 ... 130
1250100 (60)
Цемент, kg
Котел згура, m3 (Кг)
Вода, l
200
1.2 (1080)
90 ... 130
130075 (45)
Цемент, kg
Котел згура, m3 (Кг)
Кварцен песок., М3 (Кг)
Вода, l
200
0,8 (720)
0.32 (540)
90 ... 130
1450100 (60)
opilkobeton
Цемент, kg
Пилевина, m3 (Кг)
Кварцен песок., М3 (Кг)
Вода, l
260
0,6 (150)
0.65 (1100)
100 ... 150
150050 (30)
Цемент, kg
Пилевина, m3 (Кг)
Кварцен песок., М3 (Кг)
Вода, l
280
0,4 (100)
0,8 (1350)
100 ... 150
176070 (40)

Со цел да се зголеми согласност со пропорциите на состојки во јазичето миксер или во сад за мешање рака треба да се спроведува со користење на мерење кофа.

Адитиви за бетон

Производителите нудат неколку видови на адитиви за бетон, примена инструкции се обично е наведено на пакувањето. Вовед во зацементира решение на апарати за домаќинство хемикалии, сол и други компоненти кои не се опфатени со GOST и парченце, е забрането.

Според GOST 24211-2003 Главниот ефект на адитивот во следниве групи:

  • регулирање на својства на бетонот мешавини - пластификатори, стабилизатори, porizuyuschie;
  • менуваат својствата на решенија - стврднување кинетика, намалување на пропустливост, зголемена отпорност на корозија, процесот на прилагодување на експанзија и намалување, итн;
  • давање на посебни својства - биоцид, антифриз, вода отвратителен, итн

Кога се воведуваат адитиви треба да ги следат инструкциите што е наведено на пакувањето. Доколку е потребно, употребата на повеќе видови на дополнителни компоненти потребни за да се добие линија за производство на само еден производител.

За боење пигменти, разни бетони во течна или во сува форма. Тие може да се користи и за бел цемент, и за обичните сива боја. Белата цементи овозможи висок степен на чистота и светлина на сенка сакате. За да се постигне еднаква боја во текот на дизајн, може да се користат само материјали од иста серија.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Се користат во градежништвото и материјали потрошувачка по 1м3 од бетонСе користат во градежништвото и материјали потрошувачка по 1м3 од бетон
Потрошувачка по 1 кубен метар на бетонПотрошувачка по 1 кубен метар на бетон
Избор и пресметка на цементИзбор и пресметка на цемент
Составот на бетон M200: колку и што ви требаСоставот на бетон M200: колку и што ви треба
Како да ги собереш песок и цемент за конкретно решение?Како да ги собереш песок и цемент за конкретно решение?
Потрошен материјал за 1 м3 бетон: пресметување на резултатотПотрошен материјал за 1 м3 бетон: пресметување на резултатот
Како да се пресмета износот на цемент по 1м3 решение?Како да се пресмета износот на цемент по 1м3 решение?
Составот на конкретни услови за развојСоставот на конкретни услови за развој
Како да се мачкам бетон: ПроцентотКако да се мачкам бетон: Процентот
За разлика од цемент бетонЗа разлика од цемент бетон
» » » На пропорции на компоненти за мешање на бетон

ma.gurustroykix.ru
Поправки Изградба Градежни материјали Инструменти Бања Арбор Куќата Врати Камен Камин Канализација Рамка куќи Климата во куќата Ковање Уредување Скали Санитарна инженеринг Заварување и Задна Оранжерии Топлина во домот Тераса Цевки Фенг шуи Финансии Електрична енергија